Fysici gaan sneller dan het licht

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Lichtsnelheid: een snelheidsrecord dat volgens wetenschappers onmogelijk is om te doorbreken. Maar twee Duitse fysici claimen nu dat zij fotonen sneller hebben laten reizen dan 299.792.458 meter per seconde, de lichtsnelheid. Dit is in strijd met het hoofdprincipe van de relativiteitstheorie van Albert Einstein dat niets, maar dan ook echt niets, de snelheid van het licht kan overtreden. Desondanks is het de twee Duitsers, Günter Nimtz en Alfons Stahlhofen, toch gelukt om de snelheid van het licht te overtreffen door elektrischgeladen fotonen van het ene prisma naar het andere prisma te laten reizen. Het is wetenschappers nog nooit gelukt om de lichtsnelheid te overschreiden.

Günter Nimtz en Alfons Stahlhofen van de Universiteit van Koblenz, Duitsland, hebben een fenomeen in de kwantumoptica ontdekt, ‘photon tunnelling’ genaamd, wat inhoudt dat deeltjes door een schijnbaar onbreekbare barriére moeten reizen. De twee fysici zeggen nu dat ze twee fotonen over verschillende afstanden, van een paar millimeter tot een meter, hebben laten reizen van het ene prisma naar het andere prisma. Met behulp van verschillende metingen concluderen zij dat de fotonen sneller kunnen reizen dan het licht en dat er een ‘lek’ zit in de revaliteitstheorie van Albert Einstein.

Toen de prisma’s voor de eerste keer tegen elkaar werden neergezet bleken de meeste fotonen te weerspiegelen in de prisma’s, zo merkte een detector op. Maar enkele fotonen leken een baan te ‘graven’ door een opening die hen scheidt alsof de prisma’s nog steeds samen werden vastgehouden. Hoewel deze laatste fotonen een langere afstand af hadden gelegd voor zij de prisma’s bereikten werden zij tegelijkertijd opgemerkt door de detector. Dit suggereert dat de fotonen sneller reisden dan het licht.

Het reizen met lichtsnelheid zou heel apart zijn. De tijd en alles zou stil lijken te staan en je zou voor de tijd van aankomst al gearriveerd zijn. Allemaal erg ingewikkeld, en misschien zitten wetenschappers daar ook fout. De toekomst zal het uitwijzen.