Gegevens over de zon verspreid via B.USOC

Vorige week arriveerde Solar op het Kennedy Space Center van de NASA in Florida na een reis van zeven dagen vanuit Turijn in Italië. Het gaat om drie instrumenten voor het Europees ruimtelaboratorium Columbus, bedoeld om de zon waar te nemen. Via het Belgische B.USOC zullen de gegevens van Solar verspreid worden.

De lancering van Columbus staat gepland voor december met vlucht STS 122 van de spaceshuttle Atlantis. Het Europees ruimtelabo zal dan worden vastgemaakt aan het International Space Station (ISS). Solar wordt daarna aan de buitenzijde van Columbus gemonteerd en moet de zon zoals nooit tevoren waarnemen.

Solar zal samen met Columbus gelanceerd worden op een apart platform. Na de succesvolle installatie en activering van de eigenlijke Columbusmodule wordt Solar op één van de externe platforms van het laboratorium geïnstalleerd. Met behulp van een beweegbaar frame, dat roteert via twee assen – een zogenaamd Coarse Pointing Device – blijft Solar op de zon gericht terwijl het ISS zijn banen om de aarde aflegt.

Solar bestaat uit drie wetenschappelijke instrumenten, die samen het volledige spectrum van zonnestraling analyseren, van het extreem ultraviolet tot het infrarood. Het gaat om SOVIM (Solar Variable and Irradiance Monitor), SOLSPEC (SOLar SPECtral Irradiance measurements) en SolACES (SOLar Auto-Calibrating Extreme UV/UV Spectrophotometers).