Space Shuttle Endeavour succesvol geland! [update]

Space Shuttle Endeavour is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie klaar voor de landing van vanavond. Om 18.30 uur Nederlandse moet het ruimteveer na iets minder dan twee weken terugkeren op aarde, samen met de zeven bemanningsleden. Op 9 augustus jongstleden vertrok de Endeavour ruim een half uur na middernacht richting het internationale ruimtestation ISS, waar de astronauten van missie STS-118 samen met de huidige bemanning van het ruimtestation – bestaande uit drie mensen – verbleven. Oorspronkelijk zou de shuttle morgenavond landen op het Kennedy Space Center, maar in verband met de dreiging van de orkaan Dean, die overigens is afgezwakt tot categorie 3, wil NASA het ruimteveer eerder laten landen.

Update 18.33 uur
Space Shuttle Endeavour is succesvol geland!

16.37 uur
De orkaan Dean is afgezwakt tot een storm in de categorie drie, kort nadat hij vanmorgen de Mexicaanse kust bereikte. Dit meldde het Amerikaanse National Hurricane Center. Dean was eerder een categorie vijf orkaan, het hoogst mogelijke niveau op de Saffir-Simpson schaal. Aangezien de orkaan op dit moment afstevent op het vluchtleidingscentrum in Houston in de Amerikaanse staat Texas liet de ruimtevaartorganisatie NASA Endeavour een dag eerder dan aanvankelijk was gepland loskoppelen van het internationale ruimtestation ISS. De tweede mogelijkheid om te landen vindt om 20.06 uur plaats.

De astronauten aan boord zijn commandant Scott J. Kelly (tweede missie), piloot Charles O. Hobaugh (tweede missie) missiespecialist Richard Mastracchio (tweede missie), missiespecialist Tracy Caldwell (eerste missie) missiespecialist Dafydd Williams (tweede missie), missiespecialist en lerares Barbara Morgan (eerste missie) en missiespecialist Alvin Drew (eerste missie). Tijdens de missie hebben verschillende astronauten onder andere een S5 truss segment geinstalleerd, die dient als een verbinding tussen de S6 truss en S4 truss, die allebei enkele zonnepanelen dragen.

Via deze pagina is de landing van Endeavour om 18.30 uur Nederlandse tijd rechtstreeks te volgen. Het ruimteveer zal net onder het oog van de orkaan Dean langsgaan.


Route van Space Shuttle Endeavour naar het KSC.