De aarde vanuit de ruimte: Jamesbaai

Deze keer in onze wekelijkse rubriek een foto van de Envisat. Deze keer de Jamesbaai, het zuidelijke puntje van Hudson Bay in oost-Canada. De James Bay ligt tussen de provincies Quebec (rechts) en Ontario (links).

De baai, 443 kilometer lang en 217 kilometer breed, bestaat uit enkele eilanden. Het halve eiland die in het midden te zien is, is de grootste met een oppervlakte van 3002 vierkante kilometer. Het eiland is momenteel onbewoond en een broedplaats voor verschillende vogels.

De twee eilanden die 56 kilometer ten noordoosten van Akimiski liggen, zijn de Twin eilanden. North Twin is de grootste met een oppervlakte van 157 vierkante kilometer. Ook deze twee eilanden zijn belangrijke plaatsen voor verschillende vogels.

Honderden rivieren stromen naar de Jamesbaai, waaronder de Rupert River, Albany River en Moose River. Een groot deel van het jaar is de baai dichtgevroren. De oostelijke kust van de baai vormt de oostgrens van het Canadese Schild. Het terrein ten oosten van de baai is rotsig en heuvelachtig met taigawouden. Het gebied ten westen van de baai wordt daarintegen gekenmerkt door toendravlakes. Een groot deel van dit gebied valt onder het Polar Bear Provincial Park, het grootste natuurgebied van Ontario. Het meest zuidelijke deel van de baai, Hannay Bay, is een beschermd vogelgebied en valt ook onder de Ramsar-conventie als beschermd wetlands-gebied.

De foto is gemaakt door Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 2 juli 2007.