Aziatische race om de maan

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaat op 13 september een satelliet lanceren die het oppervlak van de maan moet onderzoeken. De Japanse satelliet SELENE moet de concurrentie aangaan met een Chinese satelliet, die volgens Beijing eveneens in september zal worden gelanceerd. Beide landen willen op termijn ook een menselijke maanlanding bewerkstelligen.

Hoewel de autoriteiten in Tokyo en Beijing anders willen doen geloven, lijkt er sprake te zijn van een heuse race om de maan. Een JAXA-woordvoerder liet weten dat wat er ook gebeurt, de Japanse missie ‘technologisch superieur zal zijn’. In China zit men echter niet stil. In 2003 verrastte men de regio, als het eerste Aziatische land dat astronauten de ruimte inzond. Een ander wapenfeit is het neerhalen van een oude satelliet, met een vanaf de aarde afgevuurde raket. Iets wat nog nooit eerder vertoond was.

Van samenwerking tussen beide landen lijkt geen sprake te kunnen zijn. Terwijl dit in het belang van de ontwikkeling van de Aziatische ruimtevaarttechnologie misschien wel het beste is, aldus een voormalig onderzoekshoofd van JAXA. Nu gaan Japan en China hun eigen weg. Zo nam Tokyo in februari, mede door de militaire dreiging die van Noord-Korea uit gaat, vier spionagesatellieten in gebruik, die elke plek op aarde in beeld kunnen brengen.