De aarde vanuit de ruimte: het land van de reizende zon

Deze keer in ons rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ het land van de reizende zon: Japan. Japan is een lange eiland die zich over 2400 kilometer uitstrekt in het westen van de Pacific Oceaan.

Japan heeft vier belangrijke eilanden, van boven naar beneden: Hokkaido (rechtsboven), Honshu (lange eiland in het noordoosten-zuidwesten), Shikoku (ten zuiden het zuidelijkste deel van Honshu) en Kyushu (niet te zien door de bewolking). Japan bestaat uit ongeveer 3000 kleine eilanden.

De algemene eigenschappen van de vier belangrijke eilanden zijn: besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, onregelmatige en mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. Op het gecultiveerde land, dat slechts 11% van totaal het landgebied van Japan vormt, is de bevolkingsdichtheid zeer hoog.

De Japanse Zee, ook wel de Oostzee genoemd, is ten westen van de eilandengroep te zien. De zee deelt het land van de oostkust van Azie. Rusland is zichtbaar boven Hokkaido. De Japanse Zee maakt deel uit van de Pacific Oceaan (ten oosten en zuiden van Japan), dat een gemiddelde diepte heeft van 1752 meter en een maximale diepte van 3742 meter.

De foto is gemaakt door Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 21 juli 2006.