Spitzer viert vierde verjaardag met Helixnevel

Met een nieuwe prachtige foto van de Helix wordt de vierde verjaardag van de lancering van NASA’s ruimtetelescoop Spitzer gevierd. Deze spectaculaire foto, die een stervende ster met een nevel van 6 lichtjaar breed weergeeft, is voor veel amateurs en professionele astronauten een favoriet object.

De Spitzer werd op 25 augustus 2003 gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida. In de afgelopen vier jaren heeft de Spitzers vele infrarode beelden gemaakt van diverse asteroïden in ons eigen zonnestelsel tot sterrenstelsels. Er werd gedacht dat de Spitzer het maar 2,5 jaar zou volhouden, maar begint nu aan zijn vierde jaar.

De keuze van de naam Spitzer is het resultaat van een wedstrijd. Deelnemers van over de hele wereld mochten een suggestie doen voor een naam, onderbouwd met een toelichting. Uit de meer dan 7000 inzendingen, waarvan 38% afkomstig waren van buiten de Verenigde Staten, kozen medewerkers van het SIRTF Science Center 161 kandidaten. Een comité van deskundigen koos 11 finalisten, en tenslotte koos NASA de winnaar: Jay Stidolph uit British Columbia, Canada, die voorstelde om de ruimtetelescoop te vernoemen naar Dr. Lyman Spitzer. Spitzer (1914-1997) was een wetenschapper die reeds in 1946 als eerste voorstelde om telescopen in de ruimte te plaatsen, om zodoende het vertroebelende effect van de atmosfeer te vermijden. Hij droeg bij aan het tot stand komen van de Hubble Space Telescope en een andere ruimtetelescoop, de Copernicus satelliet.