Situatie van Marsrovers tijdens Marsstorm te zien op foto’s

Eind juli woedde er op Mars een gigantische stofstorm. Op foto’s die onlangs is vrijgegeven door de NASA is duidelijk te zien hoe het overleven van de Marsrovers Opportunity en Spirit op Mars ging. Op de foto’s is te zien hoeveel zonlicht er was op Mars, omdat de storm namelijk het zonlicht op Mars blokkeert.

De rover Opportunity maakt het op dit moment goed. In begin augustus kon de Marsrover 240 watturen aan energie genereren, maar dat is inmiddels gestegen tot 300 watturen. Een gunstig windje zorgde er enkele dagen geleden voor dat de zonnepanelen van het karretje gedeeltelijk werden schoongemaakt. Daardoor kan de rover op dit moment nog eens tien procent meer energie genereren. Dat is goed nieuws, want de missie van de Mars Exploration Rover leek een maand geleden over.

De twee rovers verblijven al meer dan bijna 1200 dagen op het oppervlak van Mars, op zoek naar tekenen van leven in het verleden. Voordat de missie kon starten werd verondersteld dat de Marsrovers het slechts negentig dagen zouden volhouden op de buurplaneet van de aarde. De storm ontstond ruim een maand geleden, net nadat de NASA besloot om Opportunity af te laten dalen in de Victoriakrater op de rode planeet. Het duurt nog een paar maanden voordat het karretje dan eindelijk aan zijn afdaling in de krater kan beginnen, maar misschien hebben de twee andere stormen dan al voor de nodige problemen gezorgd.


Situatie bij de Marsrover Opportunity


Situatie bij de Marsrover Spirit