Kort nieuws – Zondag 2 september

In deze rubriek vind je nieuwsberichten die kort zijn, maar die toch de moeite waard zijn om te vermelden. Met deze week onder het nieuws over een 1444 megapixel-camera, dat Ierland het grootste slachtoffer wordt van het broeikaseffect en dat de ex-astronaute Lisa Nowak geen enkelband meer hoeft te dragen.

1444 megapixel-camera geïntroduceerd
De Pan-STARRS-1 Telescope op het eiland Maui, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse Hawaï, krijgt binnenkort de grootste digitale camera ter wereld, een camera met maarliefst 1444 megapixels. De telescoop zal met deze camera elke week een mozaïek maken van de gehele sterrenhemel. De Pan-STARRS-1 zal op zoek gaan naar nieuwe asteroïden en zal proberen de zwakste sterrenstelsels in het heelal in beeld te brengen, want de camera is in staat om objecten met een magnitude van +24 op de gevoelige plaat vast te leggen. Naar verwachting zal de Hawaïaanse telescoop foto’s maken van alle objecten aan de hemel. Astronomen hopen aan de hand van deze foto’s een catalogus samen te stellen van de voor ons waarneembare objecten aan de sterrenhemel. Die opgave lijkt niet onmogelijk, de foto’s zullen namelijk 38.000 bij 38.000 pixels zijn. De camera is ontwikkeld door onderzoekers van het Institute for Astronomy in Manoa, Honolulu.

Ierland grootste slachtoffer broeikaseffect
Volgens de Ierse regering stijgt de temperatuur in Ierland met bijna een halve graad per decennium. Dat is het dubbele van het wereldwijde gemiddelde. Wetenschappers denken dat het noorden en westen van het eiland de komende jaren nog meer geteistert worden door extreme regenval en dat er veel overstromingen zullen plaatsvinden. Daarintegen krijgen het oostelijke en zuidelijke deel van Ierland te maken met extreme droogte, waardoor er vanaf 2020 een watertekort ontstaat.

Lisa Nowak hoeft geen enkelband meer te dragen
Een rechter in Florida heeft gisteren besloten dat Lisa Nowak, eerder astronaut tijdens een Space Shuttle missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, geen enkelband meer hoeft te dragen. Enkele maanden geleden deed Nowak een poging om haar liefdesrivale te ontvoeren. Nadat de ex-astronaute door haar voormalige werkgever werd ontslagen en ze een enkelband met GPS moest gaan dragen kreeg ze spijt.