Nieuwe ijstijd dreigt in Nederland

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, afgekort het NIOZ, gaat binnenkort in opdracht van de Nederlandse regering op weg naar Groenland om onderzoek te doen naar de impact van het broeikaseffect op dit gebied. Het broeikaseffect kan er volgens hen namelijk voor zorgen dat er een nieuwe ijstijd komt in het noordelijke deel van West-Europa. Veel landen in dit deel van Europa, inclusief ons land, kennen namelijk een gematigd klimaat door een warme golfstroom van zeewater uit de Caraïben. Via dezelfde weg stroomt ook het water van de noordpool naar ons toe. Door het broeikaseffect, dat veroorzaakt wordt door de uitstoot van koolstofdioxide, kan deze golfstroom gaan stoppen, waardoor de temperaturen in ons land enorm zullen dalen.

Het broeikaseffect zorgt ervoor dat het ijs op de noordpool snel aan het smelten is. Hierdoor zal er de komende jaren veel ijskoud smeltwater terecht komen in de Noordzee, waardoor de betreffende stroom van water tot het zuiden van Ierland bevroren kan raken. Binnen enkele weken zal een groot schip, de Pelagia, richting Groenland vertrekken om onderzoek te doen naar het smelten van de noordpool. Op deze manier hopen wetenschappers te weten te komen of er ook daadwerkelijk een ijstijd komt. In de Atlantische Oceaan zal onder andere een station geplaatst worden die de snelheid van stroming van het smeltwater meet.

Samen met 25 bemanningsleden zet het Nederlandse schip binnenkort koers naar het noorden. Niet alleen zal de golfstroom onderzocht worden, ook zal de Pelagia dienen als weerstation. Meteorologen hopen namelijk dat het weer in Nederland beter voorspelt kan worden door metingen die uitgevoerd zullen worden op zee. Maakt het broeikaseffect de wereld niet alleen warm, maar ook koud?