Astronomen maken scherpere foto’s dan Hubble Space Telescope

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Astronomen van Universiteit van Cambridge en het Californische Instituut voor Technologie, beide gelegen in de Verenigde Staten, hebben de scherpste foto’s van het universum ooit gemaakt. De foto’s zijn dan wel vanaf het oppervlak van onze planeet gemaakt, toch zijn de foto’s vele malen scherper dan de beelden die de bekende Hubble Space Telescope van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA produceert. Het team gebruikte een telescoop in een observatorium in de Amerikaanse staat Californië, waarmee ze in combinatie met een hogesnelheidscamera twintig beeldjes per seconde maakte. Die beeldjes werden later samengevoegd en vormden toen de scherpste ruimtefoto’s ooit.

De beelden die de astronomen hebben gemaakt zijn twee keer zo scherp als de beelden van de Hubble Space Telescope. Niet alleen is dat een groot voordeel, ook de prijzen zijn een stuk aangenamer. De kosten van deze nieuwe techniek zijn maarliefst 50.000 keer zo klein als het prijskaartje van de bekende ruimtetelescoop. Craig Mackay van de Universiteit van Cambridge verklaarde dat de meeste telescopen op aarde ook gebruik kunnen maken van deze nieuwe techniek, al speelt de grootte van de spiegel een grote rol.

De foto onderaan toont de kern van de bolvormige sterrenhoop M13 met en zonder de techniek. De foto daaronder laat de nevel NGC 6543 zien, ook wel bekend als de planetaire nevel met de naam Cat’s Eye Nebula. Deze foto’s zijn welliswaar minder gedetailleerd dan de foto’s van M13, maar de beelden tonen wel aan wat de verbetering is ten opzichte van een eerdere foto van de nevel. De Cat’s Eye Nebula bevindt zich op een afstand van 3000 lichtjaar van onze planeet. Als de zon over een paar miljard jaar sterft zal zij ook een prachtige kleurrijke nevel van gas en stof achterlaten.