Het Russische persbureau Itar-Tass verklaart vandaag dat er nog 200.000 liter zeer giftige brandstof zat in de Russische Proton-M raket, die enkele dagen geleden neerstortte na de lancering op het lanceerplatform in Baikonur, Kazachtstan. Aan boord van de raket bevond zich de JCSAt-11, een Japanse satelliet voor communicatie. Op ruim 75 kilometer hoogte en 140 seconden na de lancering moesten vier motoren van de tweede trap van de Proton-M gaan ontbranden, maar dat gebeurde niet. Vervolgens dook de raket naar het oppervlak en stortte 50 kilometer ten zuidoosten van de Kazachstaanse stad Dzhezkazgan neer.
Speciaal opgeleide brandweerkorpsen wisten na enkele uren de brand op het aardoppervlak te blussen. Maar waar de regering zich veel meer druk om maakte was het lekken van de zeer giftige stoffen nitrogen tetroxide (N204) en diamethyl asymetrisch hydrazine (UDMH). De vier trappen van de Proton-M raketten werken allemaal op deze stoffen. Aan boord van de raket bevond zich zo’n 640.000 liter aan deze zeer giftige brandstoffen, waarvan er 200.000 liter vrijkwam bij de ontploffing.
De goede relatie tussen Rusland en Kazachtstan heeft wel een flinke deuk opgelopen door de mislukte lancering, de Russen hebben namelijk veel economische schade opgelopen. Kazachtstan zit daarintegen met schade aan het milieu. Kazachtstan kan op dit moment nog niet vaststellen of er veel schade aan het milieu is aangericht. De afgelopen jaren werd er al veel kritiek geleverd op de Proton-M raketten, die volgens technici ‘uiterst gevaarlijk’ kunnen zijn als ze neerstorten op het oppervlak.
De Japanse satelliet van de firma JSAT krijgt van de verzekering 300 miljoen dollar door het mislukken van de lancering. De satelliet zou op een baan op 36.000 kilometer hoogte de communicatie voor onder andere Japan en Hawaii verzorgen.
De autoriteiten hebben inmiddels al vijftien delen van de verongelukte raket gevonden in de omgeving. Aangeraden wordt om ervan af te blijven.