Opportunity betreedt krater [update]

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de Marsrover Opportunity op 11 september aanstaande de Victoriakrater op Mars betreden. Na zeven weken stil te hebben gestaan gaat de Mars Exploration Rover dan nu eindelijk beginnen aan de afdaling in de krater. Nadat wetenschappers een aantal tests hebben gedaan moet rover Opportunity komende dinsdag de 730 meter brede krater betreden, waar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt meer antwoorden te vinden op vragen over het verleden van onze rode buurplaneet Mars.

Voordat Opportunity af gaat dalen in de Victoriakrater zullen wetenschappers twee belangrijke instrumenten moeten controleren, het kan namelijk zijn dat deze beschadigd zijn door de storm die de afgelopen weken woedde op onze buurplaneet. Ook zal de microscopische camera van de Mars Exploration Rover, de Miniature Thermal Emission Spectrometer (Mini-TES), uitvoerig getest worden. Wetenschappers hopen namelijk dat de rover in de krater tekenen van water gaat vinden, maar dat is nog de vraag.

Volgens Alan Stern, ambtenaar van de missies naar hemellichamen in ons zonnestelsel van NASA, zijn de Marsrovers Spirit en Opportunity niet kapot te krijgen. “De twee rijden al meer dan drie jaar rond op onze buurplaneet en weten ons nog steeds nuttige gegevens te versturen over Mars na vele tegenslagen. Even dachten we dat de missie voor Opportunity ten einde was tijdens de storm van de afgelopen weken, maar de rover is niet stuk te krijgen.”

Update
Het enige waar NASA zich nog zorgen over maakt is een spiegeltje van de Opportunity, bovenaan de mast van de wagen, die gegevens opvangt voor een spectrometer. Uit de laatste gegevens die NASA ontving bleek mogelijk dat de spiegel zo gedraaid staat dat hij niet meer uitkijkt over Mars, maar naar de mast staart.