Foton-M3 live te volgen op 14 september bij ESTEC

Op 14 september wordt een onbemande Foton-M3 onderzoekscapsule gelanceerd vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Aan boord zijn 35 Europese experimenten die twaalf dagen in een baan rond de aarde blijven.

Een van de experimenten is de Young Engineers Satellite YES2, ontworpen en gebouwd bij ESA’s testcentrum ESTEC in Noordwijk door vijfhonderd studenten uit heel Europa.

YES2 gaat voor het eerst in de geschiedenis een dertig kilometer lange draad uitrollen in de ruimte om daarmee vervolgens een postpakketje terug naar de aarde te slingeren. Het driedelige experiment is aan de buitenkant van Foton bevestigd. Een dag voor de landing rolt YES2 de draad uit. Op precies het juiste moment laat het postpakketje (Fotino) los en begint aan zijn terugreis naar de aarde. Ruimtepost, met bestemming Rusland.

Behalve YES2 bevat Foton nog vierhonderd kilo aan experimenten, onder andere op het gebied van vloeistoffen, biologie, kristalgroei en kosmische straling. Een van de experimenten moet leiden tot meer efficiente oliewinning op aarde. Anderen onderzoeken bijvoorbeeld de gevolgen van gewichtloosheid op de menselijke botten en het kristallisatieproces in nieuwe materialen.

De Foton-M3 onderzoekscapsule wordt op 14 september om 13:00 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer met een Sojoez-U raket. In de vlucht worden de Europese experimenten gevolgd door ESA’s Payload Operations Centre in Kiruna, Zweden. Na twaalf dagen keert de 2,2 meter grote Foton terug door de dampkring en landt op de grens van Rusland en Kazachstan.

ESA participeert al twintig jaar in de Russische onbemande Foton missies. Foton M-3 is de twaalfde missie in zijn soort die wordt uitgevoerd met Europese experimenten.