Google organiseert wedstrijd naar de maan

Onlangs heeft Google in zijn eigen programma Google Earth al een Sky-functie gelanceerd. Vanaf vandaag organiseert Google een wedstrijd naar de maan. Particulieren die het eerst voor 2012 een robot naar de maan kan sturen, kan in totaal 30 miljoen dollar winnen.

De Google Lunar X Prize duurt to 31 december 2012. Na deze datum wordt de prijs met 5 miljoen dollar verlaagd. Het voertuig dat op de maan terecht komt, moet verschillende opdrachten uitvoeren om de wedstrijd te kunnen winnen.

In de wedstrijdregels staat dat deelnemers hun maanrobot minimaal 500 meter over het maanoppervlak moet rijzen. Tijdens de rit moet een reeks panoramabeelden, foto’s van de maanlander en zelf en vrijwel in ‘real time’ opgenomen video’s worden verstuurd. Als het je lukt een maanrobot te laten landen kan je al 5 miljoen dollar verwachten. Als het apparaat ook kan rijden en gegevens verzenden krijg je 20 miljoen dollar. Ook is er 5 miljoen dollar als bonus, die je kan verdienen als het voertuig water of ijs ontdekt en die meer dan 5 kilometer kan afleggen of achtergelaten ruimtevaartuigen van oude missies kan fotograferen.

Google heeft de wedstrijd samen met X-Prize Foundation georganiseerd. Een foundation die prijzen maakt en beheert die innovatoren ertoe aan moeten zetten grote uitdagingen.

In het kader van deze wedstrijd heeft Google een nieuwe versie van Google Moon online gezet, waar satellietbeelden van de maan kunnen worden bekeken. In de nieuwe versie hebben de beelden een hogere resolutie. Ook zijn er foto’s en verhalen van elke Apollo-landing te vinden.