Japan lanceert missie naar de maan

Afgelopen nacht heeft de Japanse ruimtevaartorganisatie een satelliet naar de maan gelanceerd. De missie, die de grootste maanmissie na de Apollo-missies wordt genoemd, gaat de maan nauwkeurig onderzoeken. De lancering is al enkele malen uitgesteld doordat er technische problemen waren.

De lancering vond vanmorgen plaats om 03.31 uur Nederlandse tijd vanaf de basis Tanegashima in Japan. De lancering van de satelliet vond plaats met een H-IIA draagraket. De maanmissie kost in totaal 335 miljoen euro.

De missie bestaat uit één hoofdsonde en twee kleine satellieten, bekend onder de namen Relay en VRAD. Kaguya, de hoofdsonde, gaat zich in een baan van honderd kilometer boven het oppervlak van onze naaste buur plaatsen, nadat de Relay satelliet in een elliptische baan op 2400 kilometer hoogte van het oppervlak is gebracht. Relays taak is om de communicatie tussen de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en Kaguya te verzorgen. VRAD zal onderzoek doen naar het gravitatieveld van onze satelliet.

Naast het achterhalen van het precieze ontstaan van de maan gaat de missie waarschijnlijk ook heel belangrijk worden voor toekomstige bemande ruimtemissies naar onze naaste buur.