Speciale satelliet voor Google Earth-beelden

Het bedrijf die de beelden van Google Earth verzorgt, DigitalGlobe, gaat morgen een speciale satelliet lanceren voor Google Earth. De lancering van de WorldView I-satelliet zal rechtstreeks via het internet te volgen zijn.

De nieuwe satelliet gaat samenwerken met de bestaande Quickbird-satelliet. De nieuwe satelliet, WorldView I zal dagelijks 600.000 vierkante kilometer nieuwe beelden maken. Momenteel heeft DigitalGlobe nog een week nodig om de hoeveelheid beeldmateriaal te maken. Bovendien worden de beelden die door de nieuwe satelliet worden gemaakt scherper worden.

De satelliet kost 500 miljoen dollar en is met hulp van een investering van het Amerikaanse leger gebouwd. DigitalGlobe beschikt over de grootste collectie van commerciële satellietbeelden, die e verkopen aan marktpartijen (Google en Microsoft) zolang de beelden niet scherper zijn dan een halve meter.

De naam WorldView I duidt er al op dat het niet de enigste satelliet wordt in de reeks. Volgend jaar zal er een derde satelliet de ruimte in gaan, deze zal Worldview II heter. De Worldview II moet het mogelijk maken om dagelijks een miljoen vierkante kilometer in kaart te bregen.