Meteoriet Peru was slechts 90 centimeter groot

In Peru is afgelopen weekend een relatief grote meteoriet ingeslagen op het aardoppervlak. De meteoriet, die een krater van maarliefst 20 meter breed en 5 meter diep achterliet, heeft ervoor gezorgd dat ruim tweehonderd mensen vergiftigd zijn. Zij kregen hoofdpijn, moesten braken en werden misselijk door de aanwezigheid van zwavel in de krater. Nadat honderden bewoners een grote vuurbol aan de hemel zagen vanuit het dorp Carancas werd er in de inslagkrater organische materie aangetroffen die rijk is aan methaan. De autoriteiten hebben de bevolking verzocht om de krater niet te bezoeken. De laatste paar weken worden er meerdere vuurbollen waargenomen in Amerika. Update 21 september, 11.00 uur

Het incident vond afgelopen zaterdagavond plaats, toen inwoners van het dorp Carancas, dat zich 1300 kilometer van de hoofdstad Lima van Peru bevindt, een helder licht aan de hemel zagen verschijnen. De vuurbol dook naar de horizon en stortte neer. Volgens een lokale inwoner waren de meeste mensen erg bang na de inslag. “Ze dachten dat ze geen schoon drinkwater meer zouden hebben,” zei Romulo Quispe. Toen de meteoriet neerstortte kwamen er niet alleen klachten van mensen die zich niet lekker voelden, ook verschillende dieren hadden ge├»rriteerde luchtwegen.

Een team van wetenschappers is op dit moment op weg naar de krater. Men weet namelijk niet zeker of het een meteoriet was die neerstortte op het aardoppervlak. Drie geologen van Peru’s Geophysics Institute zullen aanstaande donderdag een rapport uitbrengen omtrend de inslag die zaterdagavond plaatsvond. Hernando Tavera, een geoloog van het Instituut, zei dat er in 2002 en 2004 soortgelijke inslagen hebben plaatsgevonden in het Zuid-Amerikaanse land, maar dat wetenschappers nooit aangetoond hebben dat het een meteoriet betrof.

De laatste tijd worden er veel vuurbollen waargenomen door mensen aan de hemel. Ook in de Verenigde Staten werden de laatste twee spectaculaire meteoren waargenomen. Tevens werden er de afgelopen dagen in Duitsland, Zweden en Spanje ook vuurbollen waargenomen. Sterrenkundigen kunnen nog niet vaststellen of deze verschijningen een verband hebben met elkaar.

Met dank aan Bassink voor het melden van dit nieuws.

Update 21 september, 9.00 uur:
Astronoom Jose Ishitsuka van Peru’s Geophysics Institute heeft gisteren de inslag van een meteoriet op het aardoppervlak in Peru kunnen bevestigen. Ishitsuka vond een overblijfsel van de meteoriet met een grootte van slechts 7,62 centimeter. Het magnetische fragment bevat ijzer, wat erop duidt dat de meteoriet die de krater heeft veroorzaakt uit de ruimte afkomstig is. IJzer zit namelijk in elke uit de ruimte afkomstige meteoriet. Een paar kilometer van de krater werd een beving van 1,5 op Schaal van Richter geregistreerd, dus de kracht van de inslag was te vergelijken met de ontploffing van vijf ton dynamiet. Later meer informatie.

Update 21 september, 11.00 uur:
Zojuist is bekendgemaakt dat de meteoriet die insloeg slechts 90 centimeter groot was.