NASA bouwt in 2020 maanbasis [update]

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil in 2020 beginnen met een uitgebreide maanbasis. Dit heeft de NASA donderdag bekend gemaakt tijdens een conferentie van het Amerikaans Instituut voor Lucht- en Ruimtevaart. De Amerikanen lijken nu al hun pijlen om toekomstige bemande missies naar de maan te hebben gericht. Update 19.20 uur.

NASA wilt geen kleine modules die samen een basis vormen, maar één grote voor langdurig verblijf op de maan. De modulus worden apart gelanceerd en op de maan aan elkaar gemaakt. De maanbasis zal tevens een enorme telescoop bevatten die een spiegel bezit van water. Over het water zit een dunne laag aluminium. Het grootste voordeel van een telescoop op de maan is dat er geen atmosfeer aanwezig is, waardoor het beeld niet verstoort kan worden.

Het verblijf op de maan zal niet alleen tot wetenschappelijk onderzoek leiden, maar ook tot commerciële ruimtevaart naar de maan. Doug Cooke hoopt op veel internationale steun. India, Japan, China, Rusland en verschillende Europese landen willen na 2020 ook een mens op de maan zetten. Amerika lijkt het verste voor te liggen, naast Rusland heeft het land namelijk al concrete plannen voor het terugkeren op onze satelliet. Ook het plan voor een maanbasis is bijna gereed.

Voor de maanbasis komen ook nieuwe maanwagens. De nieuwe wagen kan ongeveer 960 kilometer in twee weken kunnen rijden. Tijdens het Apollo-project konden de maanwagens niet verder dan 30 kilometer. De maanrovers zullen slechts twee kilogram wegen en kunnen zowel bemand als onbemand het oppervlak van de maan gaan verkennen. Elke rover zal uitgerust worden met een heleboel instrumenten, die zowel de bovenkant als de onderkant van het maanoppervlak gaan bestuderen.

Volgend jaar lanceert de NASA een satelliet naar de maan om naar plaatsen met water te zoeken. De locatie die de NASA momenteel op het oog heeft is de Shackleton-krater op de Zuidpool van de maan. NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zal twee rovers laten landen op onze natuurlijke satelliet, die samen met hun moedersonde op zoek zullen gaan naar water dat van pas kan komen tijdens toekomstige bemande missies naar de maan. In verschillende krater op de zuidpool van onze naaste buur werd waterstof gevonden door de Lunar Prospector, die in 1994 onderzoek deed naar de maan.

Uitgebreid om 18.00 uur door Freek.

Update 19.20 uur:
Zojuist is er een foto van een prototype van de twee rovers vrijgegeven die volgend jaar door de Lunar Reconnaissance Orbiter op de zuidpool van de maan gezet zullen worden. Het prototype heeft de naam Scarab gekregen en is gespecialeerd in het zoeken naar water.

Met dank aan Ron Philips voor het melden van de publicatie van de foto.