De aarde vanuit de ruimte: de meren in Centraal-Azië

Deze keer in onze wekelijkse rubriek ‘de aarde uit de ruimte’diverse meren in het zuidoostelijke deel van Kazachstan en het noordoosten van Kyrgystan. Met een gebied van ongeveer 2.727.300 vierkante kilometer is Kazachstan de op 8 na grootste land op aarde.

Het land in het midden van Eurazië, Kazachstan, grenst aan Rusland in het oosten, noorden en noordwesten, de Kaspische zee aan de westzijde, China in het zuidoosten en Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan aan het zuiden.

De op een na grootste meer in Centraal Azie, Balkasjmeer, is te zien in de linkerhoek. Balkasjmeer bevat in het westelijke deel uit zoet water en de oostkant uit zout water. Een zandbank in het midden, maakt het verschil in water mogelijk.

Rechtsboven op de foto is het Sasykkolmeer te zien. Deze meer is een zoetwatermeer. Aan de rechterkant is het Alakolmeer te zien, een zoutwatermeer. Het Alakolmeer heeft een oppervlakte van 2655 vierkante kilometer en is 45 meter diep. Het water tussen de twee meren is het Koshkarkolmeer, die niet zoet of zout is, maar brak.

Onderaan is gedeeltelijk het Issky-Kolmeer te zien. Met een oppervlakte van ongeveer 6200 vierkante kilometer is het één van de grootste bergmeren ter wereld. Het water is donkerder van kleur omdat het dieper is dan de rest, 668 meter.

Ook zijn onderaan nog de besneeuwde bergtoppen van het Tien Shangeberte te zien. De berg verdeelt de grens tussen Kirgizië, het zuidoosten van Kazachstan en China.

Deze foto is door de Envisat op 12 september 2007 genomen met de Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS).