Enorme vuurbol explodeert boven Finland

De grootste astronomievereniging van Finland, Ursa genaamd, heeft gisteren bekend gemaakt dat er een bijzonder fenomeen heeft plaatsgevonden boven het noordelijke en oostelijke deel van het Scandinavische land afgelopen vrijdagnacht. Verschillende inwoners zagen een extreem heldere meteoor, een vuurbol – de helderste vallende ster die de afgelopen dertig jaar is waargenomen. Eén van de medewerkers van een tijdschrift van de vereniging, Marko Pekkola, zei dat de superbolide meer dan honderd keer zo helder was als de Volle maan. De laatste tijd worden er extreem veel vuurbollen gerapporteerd.

De vuurbol was een ruimterots die de atmosfeer boven het noordelijke deel van de provincie Ostrobothnia betrad en boven Finland op spectaculaire wijze explodeerde. Ursa zegt dat de rots meer dan 200 kilogram woog. De vallende ster zorgde ervoor dat veel ongeruste inwoners belden naar de lokale autoriteiten. Er kwamen onder meer meldingen binnen vanuit het Finse Lapland en de dorpen Kemi, Enontekiö en Ivalo.

De laatste tijd worden er veel vuurbollen waargenomen door mensen aan de hemel. Ook in de Verenigde Staten werden de laatste twee spectaculaire meteoren waargenomen. Tevens werden er de afgelopen dagen in Duitsland, Zweden en Spanje ook vuurbollen waargenomen. In Peru sloeg enkele weken geleden een meteoriet neer, nadat lokale inwoners een heldere vuurbol aan de hemel zagen. Diezelfde nacht werd er in België ook een extreem heldere meteoor gezien. Astronomen noemen de verschijningen ‘verbazingwekkend’.