‘Kans op leven op Europa het grootst’

De meerheid van jullie, de bezoekers die een stem hebben uitgebracht op de poll van AstroVersum, vindt dat de kans op de aanwezigheid van buitenaardse leven op Europa, één van de vier grootste manen van Jupiter, het grootst is. Bijna één derde van de stemmen ging uit naar deze keuze. Met dertig procent werd het winnende antwoord nauw gevolgd door de keuze ‘Op een ander object’ en zo’n twintig mensen denken dat we het beste kunnen doorgaan met het zoeken naar levensvormen op onze buurplaneet, de rode planeet Mars.

Terwijl Saturnus’ maan Titan de meeste overeenkomsten toont met de vroegere aarde, kozen slechts veertien bezoekers dit antwoord. Elf procent van de ondervraagden denkt dat er zowel leven op Titan, Europa als Mars aanwezig is.

Veel wetenschappers denken ook dat Jupiters maan Europa de beste kandidaat is voor het huisvesten van buitenaards leven in ons zonnestelsel. Waarnemingen van de Voyager en de Galileo ruimtesondes suggereren dat Europa een diepe, mogelijk warme oceaan bezit onder een dikke laag van ijs. Niet alleen wetenschappers, maar ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil dat er een sonde de oceaan in gaat duiken en op zoek moet gaan naar leven. Ingenieurs zijn op dit moment al bezig met de ontwikkeling van een sonde die Europa’s oceaan in moet gaan duiken.

Inmiddels is er weer een nieuwe poll geopend, zie het linkermenu.