Rusland waarschuwt Verenigde Staten

Vladimir Popovkin, die gaat over het ruimteprogramma van Rusland, zei afgelopen donderdag dat het land wapens gaat inzetten tegen de Verenigde Staten wanneer zij militaire wapens in de ruimte zullen brengen. Vladimir Popovkin noemde eerst geen specifiek land, maar het was duidelijk dat hij had over de plannen van de Amerikaanse regering om ruimtewapens te gaan lanceren, waar Rusland absoluut tegen is. “We willen geen oorlog in de ruimte, we willen niet domineren in de ruimte, maar we zullen niet toestaan dat een ander land dat wel doet,” aldus Popovkin. “De ruimte is en blijft neutraal terrein.”

President Vladimir Putin bekritiseerde de plannen van de Amerikanen al eerder. Toen China afgelopen januari een satelliet liet exploderen in de ruimte, zei Putin dat die actie een reactie was op de plannen van de Verenigde Staten voor ruimtewapens. Rusland en China hebben eerder aangegeven dat ze een internationaal verdrag willen tekenen voor het verbod op wapens in de ruimte, maar hun idee werd afgewezen door de Verenigde Staten. “Wij zullen niet toestaan dat een land wapens inzet tegen andere landen vanuit de ruimte. De Amerikanen doen net of de ruimte eigendom van hun is.”

President Bush ondertekende de plannen voor het ontwikkelen van ruimtewapens afgelopen jaar. Bush drong tevens aan op het opzetten van een ambitieus programma voor onder meer raketten, lasers en andere instrumenten die in staat zijn om satellieten en andere ruimtevaartuigen neer te schieten. De plannen van Amerika hebben Rusland ongerust gemaakt, mede door het ontwikkelen van Amerikaanse raketschilden die in Polen en Tsjechië geplaatst moeten gaan worden.

Popovkin zegt dat de Russen nieuwe radars zullen gaan bouwen, die de radars die zijn ontworpen in de tijd van de Sovjetunie moeten gaan vervangen. Deze radars, die in het zuidelijke deel van Rusland geplaatst zullen gaan worden, zijn in staat om raketten te detecteren van landen die een aanval doen op een bepaald land. Ook zullen er nieuwe satellieten gebouwd worden die vooral de Verenigde Staten in de gaten gaan houden. “Als het moet zullen we terugvechten.”