Europese weersatelliet Metop-A doet het goed

De nieuwe generatie weersatelliet die vorig jaar oktober met een Sojoez-raket werd gelanceerd doet het goed. De polaire weersatelliet Metop-A heeft de weersvoorspellingen momenteel zo goed verbeterd dat de sonde ook binnenkort mee gaat helpen aan onderzoek naar milieuveranderingen. Dit hebben experts bekendgemaakt op een congres in Amsterdam.

De weersatelliet is eigendom van de Europese grootmacht van weersatellieten, Eumetsat. De Eumetsat is bekend geworden van de reeks van Meteosat, die in een geosationaire baan rond de aarde draaien. De Metop-A is dus de eerste polaire weersatelliet waarover de Europese meteorologen kunnen beschikken.

De Metop-A is niet sinds de lancering actief, maar pas sinds mei. De satelliet heeft de weersverwachtingen inmiddels sterk weten te verbeteren. Deze verbetering kon er al komen toen er precies werd vergelijkt met meerdere satellieten tegelijk. Garry Davis van de Amerikaanse weerdienst NOAA zei dat de missie van Metop-A ‘de grootste vooruitgang in dertig jaar is’.