India wil minstens zestig missies gaan lanceren

Het land India heeft een doel om tot 2013 minstens zestig ruimtemissies te lanceren. Onder dit doel vallen ook lanceringen die missies naar de maan en de rode planeet Mars betreffen. Dit heeft een minister bekendgemaakt naar aanleiding van een internationale conferentie over ruimtevaart.

Prithviray Chavan wil dat het Indiase ruimtevaartprogramma wordt voorzien van zestig missies in de komende vijf jaar met als kern navigatie, communicatie, ruimtetransport en aardobservatie. Het land wil dit doen om meer mogelijkheden voor commerciële en wetenschappelijke samenwerking te krijgen in het Aziatische land.

Dankzij deze missies kunnen wetenschappers, astronauten, makers van draagraketten en satellieten flink profiteren van de forse groei van de ruimtevaartindustrie in de komende tien jaar. India is momenteel al actief op de internationale lanceermarkt die goed is voor zo’n 2,5 miljard dollar per jaar.

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft gezegd dat het voor 2009 een sonde naar de maan wil sturen en voor 2013 een sonde naar Mars.