Nieuwe foto van Hubble: NGC 3603

Duizenden fonkelende jonge sterren zijn genesteld in de reusachtige nevel NGC 3603. Deze stellaire ‘juwelendoos’ is een van de meest massieve sterrenhopen in het melkwegstelsel waar continu nieuwe sterren worden gevormd. Een nieuwe prachtige foto van NASA’s Hubble Space Telescope laat deze sterrenhoop zien die is omgeven door stof en gas. Op de foto van de cluster, die zich bevindt in de spiraalarm ‘Carina’ van ons sterrenstelsel, zijn niet alleen jonge sterren te zien, maar ook sterren die bij het ontstaan van de cluster geboren werden.

Krachtige ultriavioletstraling en snelle winden die afkomstig zijn van de blauwe hete sterren op de foto hebben ervoor gezorgd dat er een enorme ‘bubbel’ ontstond rond de cluster. Deze stortvloed van straling veroorzaakte het ontstaan van grote, donkere pilaren van dicht gas in de ‘muren’ van de nevel. Deze enkele lichtjaren grote gasachtige monolieten zijn waarschijnlijk de broedmachines voor de jonge sterren in deze prachtige nevel, die in 1834 ontdekt werd door John Herschel, zoon van de bekende astronoom William Herschel. Op een kleinere schaal is een groep van donkere wolken, ‘Bok’ genaamd, te zien in de rechterbovenhoek. Deze wolken bestaan uit dicht stof en gas en zijn tien tot vijftig keer zo massief als onze ster, de zon.

Hubble’s Advanced Camera for Surveys fotografeerde deze nevel in december 2005, twee dagen voor het aanbreken van het jaar 2006. Klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere versie (2 MB):