Kopie van de zon ontdekt

Astronomen hebben een ster ontdekt die exact hetzelfde is als onze zon. De onderzoekers, die de ster ontdekten met de 2,7-meter telescoop van het McDonald Observatory in de Amerikaanse staat Texas, zeggen het waarschijnlijk is dat er één of meer bewoonbare planeten in het planetaire stelsel van de ster kunnen huisvesten. De ster, die bekend is als HIP 56948, bevindt zich op meer dan tweehonderd lichtjaar van onze planeet. Zijn grootte, massa, temperatuur en chemische opbouw zijn allemaal exact hetzelfde als die van de zon. Opvallend is dat de astronomen geen één verschil konden vinden tussen onze ster en HIP 56948, behalve de leeftijd.

Andere zonachtige sterren zijn de afgelopen jaren al ontdekt, zoals 18 Scorpii, HD 98618 en HIP 100963, maar deze drie sterren bevatten veel meer lithium dan onze ster. Dat verschil kan erg belangrijk zijn, sinds enkele onderzoeken hebben gesuggereerd dat sterren met weinig lithium minder actief zijn dan sterren die veel lithium bezitten. Tegen de uitbarstingen, die mede het gevolg zijn van deze hoge activiteit, zijn de meeste levensvormen niet bestand naar alle waarschijnlijkheid, tenzij de planeten rond deze sterren een sterk magnetisch veld bezitten. Op dit moment zijn er maarliefst 17.000 zonachtige sterren waar mogelijk bewoonbare planeten rond draaien.

Al is de ster een kopie van de zon, hij is wel een stuk ouder dan de zon. HIP 56948 is naar schatting een miljard jaar ouder. Dat maakt het volgens het SETI extra aantrekkelijk, omdat er in deze periode inmiddels intelligente beschavingen ontstaan kunnen zijn. Levensvormen hebben langer de tijd gehad om te evoluoren tot intelligente wezens. Indien er inderdaad een intelligente beschaving aanwezig is in het stelsel, zouden ze nog geen radiosignalen van ons ontvangen hebben, omdat de afstand tussen de aarde en de moederster enorm groot is. Wie weet hebben radiosignalen van hen al wel de aarde bereikt, maar dat is erg voorbarig. De Allen Telescope Array moet vanaf november 2007 gaan zoeken naar signalen van andere beschavingen.

Astronomen zijn met de telescoop van het McDonald Observatory inmiddels op zoek naar planeten die in een baan rond de ster HIP 56948 draaien. Wat zeker is, is dat het planetaire stelsel zogenaamde ‘Hete Jupiters’ bevat, gasplaneten die vele malen groter en warmer zijn dan ‘onze’ Jupiter, zo blijkt uit spectrumwaarnemingen.