Alweer exploderende vuurbol gezien

De waarnemingen van exploderende vuurbollen aan de hemel lijken maar niet op te houden, want opnieuw hebben mensen een superbolide gerapporteerd die een luide knal veroorzaakte. Inwoners van de Amerikaanse staten Minnesota en Iowa zagen woensdagmiddag een helder object aan de hemel scheren na twee uur in de middag. Honderden ongeruste mensen uit Edina, Maple Grove en andere voorsteden belden naar de lokale autoriteiten nadat ze het bijzondere fenomeen hadden gezien. Volgens hen vloog het object van het noordoostelijke naar het zuidwestelijke deel van de hemel. In het zuidwesten van Minnesota hoorden mensen een luide knal.

Ongelofelijk. De knal leek nog harder te zijn dan een sonic boom,” zei Greg Devereaux, die leeft in de buurt van de stad Amiret. De knal was zo hard als een sonic boom van een F14 denk ik, één van de snelste vliegtuigen ter wereld. Zo hard was de knal. Het huis trilde en zelfs toen ik naar buiten liep trilde de grond nog steeds.” Een sonic boom ontstaat wanneer een supersonisch vliegtuig sneller dan het geluid vliegt. Ook in het noordwesten van Iowa werd een luide knal gehoord en zo’n vijftig mensen zagen een vuurbol in het begin van de middag, die extreem helder geweest moet zijn.

Het is de zoveelste vuurbol die is gerapporteerd de laatste tijd. Enkele weken geleden werden er twee spectaculaire ‘vallende sterren’ vastgelegd op video in de Verenigde Staten, terwijl er in Duitsland, Zweden en Spanje ook vuurbollen werden waargenomen. In Peru sloeg enkele weken geleden een meteoriet neer, nadat lokale inwoners een heldere vuurbol aan de hemel zagen. De krater die werd veroorzaakt wordt inmiddels bewaakt door de Peruviaanse politie. Een paar dagen geleden kwam er een vuurbol op spectaculaire wijze tot ontploffing boven Finland.

Astronomen denken dat deze verschijningen te maken hebben met elkaar en de kans is groot dat er de komende tijd meer ruimterotsen de atmosfeer van onze planeet zullen binnendringen.