Vijftig jaar geleden om om 21:28 uur en 34 seconden Nederlandse tijd werd ’s werelds eerste kunstmaan, de Spoetnik, de ruimte in gelanceerd. Dit was het begin van de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie. Vanaf komend weekend start de wekelijke rubriek “50 jaar ruimtevaart”, waarin we dieper in zullen gaan op de missies die de afgelopen vijftig jaar hebben plaatsgevonden en die gaan plaatsvinden.
De lancering van de Spoetnik kwam volledig als een verassing aan in de westerse wereld, en vooral de Verenigde Staten. De Spoetnik, een 83 kilo zware metalen ‘kogel’, draaide 22 dagen om de aarde. Op 3 november 1957 ging de Spoetnik II de ruimte in. Vier jaar later, in 1962, lanceerde ook de Sovjet-Unie de eerste mens de ruimte in.
Nadat de Russen de Spoetnik lanceerde, investeerde de Verenigde Staten fors in ruimtevaartonderzoek en –technologie, wat twaalf jaar later leidde tot de landing van de eerste mens op onze natuurlijke maan. “De Russische ingenieurs die bij het Spoetnikprogramma betrokken waren, hadden nooit verwacht wat de lancering allemaal in gang kon zetten,” aldus Viktor Froesman, een van de medewerkers van het Russische Academie van Wetenschappen.