Winkelen in de ruimte met quid

Als het aan enkele Britse wetenschappers ligt kunnen we over enkele jaren met een nieuwe munteenheid betalen, die speciaal gemaakt wordt voor gebruik in het universum. Dat vinden Britse wetenschappers, die het plan aanbieden aan de Bank of England. De nieuwe munt moet quid gaan heten, voor quasi-universele intergalactische denominatie, zo maakte George Fraser van de Universiteit van Leicester in het Verenigd Koninkrijk vandaag (donderdag 4 oktober 2007). Wetenschappers willen dat deze munteenheid in gebruik wordt genomen in verband met de plannen voor ruimtetoerisme in de toekomst.

De quid is speciaal aangepast voor het gebruik in de ruimte, zodat hij bijvoorbeeld geen scherpe kantjes heeft. Zo worden verwondingen vermeden als de muntjes gewichtloos zijn en gaan rondvliegen in de ruimtevaartuigen. De quid wordt gemaakt van teflon. De munteenheid quid is overigens ook Britse slang voor pond sterling. De Universiteit van Leicester heeft de quid ontwikkeld samen met het National Space Centre, dat verwacht dat het ruimtetoerisme op termijn een hoge vlucht neemt.

Wanneer kunnen ruimtetoeristen gebruik gaan maken van quid? Vanaf 2012 kan iedereen die 150.000 tot 200.000 euro heeft een reis naar de ruimte maken naar alle waarschijnlijk. Het European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft plannen voor een ruimtevaartuig dat speciaal is ontwikkeld voor ruimtetoerisme. Ook het Amerikaanse bedrijf Virgin Galactic heeft al ideeën over particuliere reizen naar het heelal, die in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tot stand moeten komen.