De twee satellieten die Japan op 14 september heeft gelanceerd naar de maan, de Kaguya sonde en twee kleinere satellieten, zijn afgelopen vrijdag in een baan om de maan gebracht. De twee ruimtesondes moeten gegevens gaan verzamelen voor onderzoek naar de herkomst en ontwikkeling van de maan.
De missie bestaat uit één hoofdsonde en twee kleine satellieten, bekend onder de namen Relay en VRAD. Kaguya, de hoofdsonde, gaat zich in een baan van honderd kilometer boven het oppervlak van onze naaste buur plaatsen, nadat de Relay satelliet in een elliptische baan op 2400 kilometer hoogte van het oppervlak is gebracht. Relays taak is om de communicatie tussen de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en Kaguya te verzorgen. VRAD zal onderzoek doen naar het gravitatieveld van onze satelliet.
Naast het achterhalen van het precieze ontstaan van de maan gaat de missie waarschijnlijk ook heel belangrijk worden voor toekomstige bemande ruimtemissies naar onze naaste buur.
Deze maanmissie is een belangrijke missie voor Japan, dat in een ruimtewedloop is geraakt met andere Aziatische landen, China en India, die dit jaar en volgend jaar onbemande ruimtevluchten naar de maan op het programma hebben staan. China heeft vier jaar geleden, in 2003, al een bemande ruimtevlucht gemaakt. Ook heeft China een raket vanaf aarde gelanceerd die een oude satelliet in de ruimte wist te vernietigen.