De aarde vanuit de ruimte: ijsvrije Foxe Basin

Afgelopen twee weken verscheen de wekelijkse rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ niet, omdat ik geen tijd had om deze te schrijven. Daarom deze week drie dagen achter elkaar een editie. In deze editie de ijsvrije Foxe Basin, die zich bevindt aan de Atlantische Oceaan.

De Foxe Basin is voor het grootste deel van het jaar bedekt door ijs. De Foxe Basin heeft een diepte dat varieert van 100 meter tot 400 meter. De basin is vernoemd naar Luke Foxe, die het gebied ontdekte in de zeventiende eeuw terwijl hij zocht naar een noordwestpassage langs Noord-Amerika.

Gelegen aan het noorden van de Hudson Baai tussen Melville Peninsula (links) en dhet grote eiland Baffin, verbindt de Foxe Basin de Hudson Baai (niet te zien, maar geleden in het zuiden) met de Hudson Straat (beneden het eiland Baffin) via een 320 kilometer lange Foxe Kanaal. Baffin heeft een oppervlakte van 507.451 vierkante kilometer, die het grootste eiland van Canada is en het de op vier na grootste van de wereld.

Dit gebied is een van de meest biologische rijke gebied van het Canadese Arctische gebied, waar je onder andere groepen vindt van de Groenlandse Walvis en verschillende soorten zeehonden.

Deze foto is genomen door de Envisat met de Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 23 september 2007 die werkte op volle resolutie.