Missie Opportunity en Spirit voor vijfde keer verlengd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de missie van de Marsrovers Opportunity en de Spirit voor de vijfde keer verlengd. Het vandaag genomen besluit kan de twee Marsrovers tot 2009 actief houden. Sinds begin 2004 rijden de twee Amerikaanse karretjes rond op de rode planeet Mars, maar zelfs enkele heftige stormen die woedden op onze buurplaneet en defecten aan de rovers konden Opportunity en Spirit niet stoppen.

“Wij zijn erg blij om de missie van de Marsrovers te kunnen verlengen”, aldus Alan Stern, directeur van NASA’s Science Mission Directorate in Washington. “De rovers zijn verbazingwekkende machines en blijven schitterende resultaten leveren en ze werken lang voorbij hun geplande levensduur.”

De tweelingrovers landden op Mars in januari 2004 met een missie die oorspronkelijk 90 dagen duurde. Dat was 45 maanden, of vier jaar, geleden. Beide rovers overleefden onlangs een reeks stofstormen die dreigden de missie te beëindigen door de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid stof in de Martiaanse atmosfeer, dat was verspreid door de heftige stormen.

In september begon Opportunity af te dalen in de Victoria krater in het Martiaanse gebied ‘Meridiani Planum’. Ondertussen heeft de Spirit de overkant van een vulkanisch gebied bereikt.

Tot de dag van vandaag heeft de Opportunity 11,6 kilometer gereden en heeft de uiterst succevolle Marsrover meer dan 94.000 foto’s gestuurd. Spirit heeft 7,2 kilometer gereden en al meer dan 102.000 foto’s teruggestuurd naar onze planeet.