Vele amateur-astronomen hebben samen mogelijk een diepgaande uitdaging naar de huidige kosmologische theorieën geposeerd: het universum is scheef. Professionele astronomen hebben de afgelopen weken via vele bekende websites hulp gevraagd aan mensen om mee te helpen aan het project Galaxy Zoo, waarbij men een bijdrage kan leveren aan het in kaart brengen van de gehele sterrenhemel. Kosmologen zijn aangenaam verrast en zitten nu met de handen in het haar.
Miljoenen bezoeken werden er in een paar dagen tijd gepleegd, waardoor het onderzoek naar het heelal in een stroomversnelling kwam te staan. De mensen die deel hebben genomen aan het project hebben een belangrijke ontdekking gedaan, waardoor de kosmologie mogelijk helemaal opnieuw moet beginnen.
De deelnemers werd gevraagd om de helderste miljoen sterrenstelsels in het heelal in twee verschillende categorieën te plaatsen. Volgens de bedenkers van het project is het menselijk oog daar namelijk veel geschikter voor dan een computer.
De voltooiing van het project heeft slechts enkele maanden in beslag genomen. Zonder de hulp van tienduizenden amateur-astronomen zou het een paar jaar geduurd hebben, voordat astronomen het voor ons waarneembare heelal in kaart hadden gebracht. Het project bevatte foto’s en informatie van miljoenen sterren, stof- en gaswolken en planeten in sterrenstelsels, die allemaal tegen de klok in blijken te draaien. Kosmologen veronderstelden eerder dat deze objecten zowel met de klok mee als tegen de klok in draaiden vanaf de aarde gezien.
Nu blijkt dat alle sterrenstelsels in de catalogus tegen de klok in draaien, kunnen kosmologen mogelijk overnieuw beginnen met hun theorieën over het universum, waarvan het bedenken en onderzoeken vele tientallen jaren in beslag heeft genomen. Een verklaring voor het tegen de klok in draaien van de stelsels ligt mogelijk bij de aanwezigheid van een mysterieuze kracht in het heelal of het feit dat het universum scheef is.
Eén van de vele bekende spiraalstelsels, NGC 1300.