[Update] ‘GO’ voor lancering shuttle Discovery

Op dinsdag 23 oktober aanstaande vertrekt Space Shuttle Discovery voor een twaalf dagen durende missie naar het internationale ruimtestation ISS. De missie, die door het leven gaat als STS-120, staat in het teken van het brengen naar en vastkoppelen aan het ruimtestation van de Module Harmony, ook wel Node 2, die moet fungeren als een soort verbinding tussen het complex en modules die in de toekomst aan het station gekoppeld zullen worden, waaronder de Europese module Columbus. Om 17.38 uur Nederlandse tijd vertrekt het ruimteveer naar de ruimte.

Aan boord van Space Shuttle Discovery zullen de volgende astronauten zijn:

Pamela Melroy – Commandant – Derde ruimtevlucht
George Zamka – Piloot – Eerste ruimtevlucht
Scott Parazynski – Missiespecialist 1 – Vijfde ruimtevlucht
Stephanie Wilson – Missiespecialist 2 – Tweede ruimtevlucht
Douglas Wheelock – Missiespecialist 3 – Eerste ruimtevlucht
Paulo Nespoli – Missiespecialist 4 – Eerste ruimtevlucht

Pamela Malroy zal de tweede vrouwelijke commandant van een shuttlemissie zijn na astronaute Eileen Collins. Naast het feit dat de shuttlecommandant vrouwelijk is zal de commandant van expeditie 16 in het internationale ruimtestation ISS ook een vrouw zijn: de Amerikaanse Peggy Whitson. Zij is een aantal weken geleden gearriveerd in het ISS na de succesvolle lancering van een Russische Soyuz-raket. Beide missies zullen dus geleid worden door twee vrouwen.

Er worden tijdens de bijna twee weken durende missie in totaal vijf ruimtewandelingen uitgevoerd, die bijna allemaal in het teken zullen staan van het koppelen van een module aan het complex. Op respectievelijk 26 oktober, 28 oktober, 30 oktober, 1 november en 2 november vinden EVA één tot en met vijf plaats. De laatste keer dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gebruik maakte van het ruimteveer Discovery was in december 2006, waarna de shuttle tot en met vorige maand is goed onder handen werd genomen door technici.

Afgelopen week zette veiligheidsdeskundigen van de NASA vraagtekens achter drie van de 44 hittetegels op de vleugel van de Shuttle en pleitten voor vervanging. De NASA besliste echter dat het risico om de zeven astronauten te lanceren aanvaardbaar is.

Om 11.47 uur Nederlandse tijd landt de zevenkoppige bemanning weer op aarde op 6 november aanstaande. De landing zal plaatsvinden op NASA’s Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. De volgende shuttlemissie, STS-122, vindt plaats in december. Dan zal onder meer de Belg Hans Schlegel richting het ISS gelanceerd worden met Space Shuttle Atlantis.

Wil je de lancering, de hoogtepunten van de missie en de landing van het ruimteveer Discovery rechtstreeks bekijken? Dat kan! AstroVersum zal aanstaande dinsdag vanaf 16.00 rechtstreeks verslag gaan doen van de voorbereidingen en de lancering. Via NASA TV zijn de beelden van de lancering van de shuttle live te volgen. Neem dus dan een kijkje op AstroVersum en geniet mee van de lancering van NASA’s ruimteveer!

Update 23 oktober, 11.00 uur:
De leiders van missie STS-120 hebben een ‘GO’ gegeven voor de lancering van morgen, ondanks het feit dat de kans veertig procent is dat de lancering niet kan plaatsvinden door slechte weersomstandigheden. Voor morgenavond wordt er onweer voorspeld boven Florida, maar bij NASA lijken ze er nog steeds vertrouwen in te hebben.