China’s opmars in de ruimte

Met plannen voor het deelnemen aan het project omtrend het internationale ruimtestation ISS en het lanceren van een ruimtesonde die naar de Maan gaat op 24 oktober aanstaande is China een concurrent geworden voor andere landen die de ruimte op dit moment domineren, de Verenigde Staten en Rusland. In het begin van dit jaar lieten de Chinezen al zien dat ze in staat waren om vanaf de grond een satelliet te vernietigen, maar ze willen meer dan dat. Zo gelooft de Chinese regering erin dat het communistische land het volgende decenium eerder mensen op de Maan zet dan de Verenigde Staten. De toekomst zal het uitwijzen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de grootmacht aanstaande woensdag rond middernacht hun eerste maansonde lanceren, de Chang’e 1 Orbiter. Er heerst momenteel wat onduidelijk over de exacte lanceerdatum, want de Chinezen lijken de lancering in het geheim te willen uitvoeren. De lancering vindt ruim twee weken plaats nadat buurland Japan hun eerste ruimtesonde naar onze natuurlijke satelliet stuurden, met aan boord twee andere satellieten. Het lijkt druk te gaan worden bij onze naaste buur, want ook de Verenigde Staten en Rusland zullen spoedig een maansonde lanceren.

China lijkt erg trots te zijn op zijn uitgebreide ruimteprogramma voor de komende jaren en ziet de kans om één van de grootste wetenschappelijke grootmachten te worden. Maar China heeft nog geen astronauten naar het internationale ruimtestation kunnen sturen, wat het land dwars lijkt te zitten. “We hopen nog steeds dat we binnenkort deel kunnen nemen aan de activiteiten in het ruimtestation,” zei Li Xueyong, vice-minister van Wetenschap en Technologie in het land. “Als ik het goed heb nemen er inmiddels al zestien landen deel aan het project, dus waarom zouden wij niet het zeventiende land kunnen worden dat samenwerkt met de Verenigde Staten en Rusland?” Xueyong gaf aan dat hij graag met Amerika zou willen samenwerken, behalve als ze “de baas zouden gaan spelen over de ruimte.”

Op 11 januari van dit jaar vernietigde het communistische land nog een oude weersatelliet met een ballistische raket, die vanuit het Chinese Xichang Satellite Launch Center gelanceerd en bestuurd werd. De satelliet bevond zich op dat moment ongeveer vijfhonderd kilometer boven het Aardse oppervlak en had geen functie meer. Vanuit de Verenigde Staten en Rusland werd met enige verbazing gereageerd op de actie, want in het begin van de jaren tachtig werd er afgesproken dat er geen satellieten meer vernietigd mochten worden.

De Chinezen willen rond 2017 een bemande landing maken op de Maan. Dat is een paar jaar eerder dan het jaar dat de Amerikanen in gedachte hadden. Het land is op dit moment bezig om nieuwe raketten en ruimtevaartuigen te ontwikkelen voor deze reis en lijkt voor te lopen op de Verenigde Staten. China heeft nog niet veel ervaring als het om bemande vluchten gaat, want pas in 2003 stuurde het land de eerste taikonaut de ruimte in. Eergisteren werd nog bekend gemaakt dat Europa en Rusland samen gaan werken in het ontwikkelen van ruimtevaartuigen die mensen naar Mars moeten brengen, maar eerst lijkt het hoofddoel de Maan te zijn. Tot nu toe verwacht vijftien procent van de bezoekers van AstroVersum dat China als eerst mensen op de Maan zal zetten, zo wijst de huidige poll uit.