De aarde vanuit de ruimte: geboorte van een ijsberg

In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ de geboorte van een ijsberg die tussen september 2006 en oktober van dit jaar ontstond. Een animatie, die bestaat uit verschillende foto’s die zijn genomen door de Advanced Synthetic Aperture Radar (ASAR) van de Europese satelliet Envisat, toont het losbreken van een grote ijsberg van het eiland Pine Island Glacier in het westelijke deel van het continent Antartica. Met een spanwijdte van bijna 34 kilometer en een lengte van 20 kilometer zou de ijsberg de helft van de Britse provincie Greater London in beslag kunnen nemen.

De animatie toont het losbreken van de ijsberg tussen september van vorig jaar en begin oktober van dit jaar. Het eiland Pine Island Glacier bevindt zich op de foto’s van de rechterkant tot aan het midden en bevat donkere en lichtere gedeeltes. De ‘tong’ van het eiland beweegt tussen september en maart 2007 naar binnen en tussen april en mei 2007 begint de bijna losgebroken ijsberg te bewegen in het water. Eind mei begint er een barst te ontstaan in het eiland, waarna de ijsberg in oktober helemaal losbreekt.

Het losbreken van een stuk ijs van een eiland kan verschillende oorzaken hebben, zoals een sterke wind, hoge golven, het te groot worden van de ijsberg of het plaatsvinden van een botsing tussen twee of meer ijsbergen. Het ontstaan van dit soort ijsbergen gebeurt elk jaar in Antartica en is een deel van de natuurlijke levenscyclus van het eiland. Uit een 34 jaar durend onderzoek naar het eiland blijkt dat er elke vijf tot tien jaar een ijsberg ontstaat. De laatste vorming van een ijsberg dateert uit 2001.

Pine Island Glacier is meer dan 2500 meter dik en bezit een basis die meer dan 1500 meter onder de zeespiegel blijkt te liggen.