Landing ISS-bemanning verloopt niet zonder problemen

De driekoppige bemanning van het internationale ruimtestation ISS is vanmiddag succesvol geland in Kazachstan, al verliep de afdaling naar het oppervlak niet helemaal vlekkeloos. De kosmonauten Fyodor Yurchikhin en Oleg Kotov en de Maleisische astronaut Sheikh Muszaphar Shukor, die plaatsmaken voor nieuwe mensen die het ruimtestation zullen bewonen, landden vanmiddag iets na half één met een Soyuz-capsule, die na een heftige afdaling landde in de steppen van Kazachstan en werd opgewacht door negen transporthelikopters van de Russische regering. De capsule week tijdens de afdaling maarliefst 347 kilometer van zijn koers af, waardoor alles niet vlekkeloos verliep.

Alle bemanningsleden zijn uit de capsule gehaald en ze voelen ze maken het allemaal goed, zeiden Russische managers van de missie na afloop van de afdaling en landing. Om 11.37 uur Nederlandse tijd kwam de capsule van het drietal in de macht van de zwaartekracht van de aarde, maar vervolgens raakten ze in een gevaarlijke ballistische afdaling, waardoor de capsule van zijn koers afweek. 347 kilometer van hun vooraf geplande landingsplaats raakten de bemanningsleden met hun capsule de grond. In 2003, op 3 mei om precies te zijn, deed zich een soortgelijk probleem voor, maar toen was de vluchtleiding de bemanningsleden van Expeditie 6 uit het oog verloren. Het probleem wordt momenteel opnieuw onderzocht.

“Ik zou het fijn hebben gevonden om nog even in de ruimte te blijven. Ik houd van de ruimte,” zei Kotov, piloot van de Soyuz-raket waarmee hij enkele maanden geleden naar het ruimtestation, kort voor het loskoppelen van de ruimtecapsule van het complex om 9.14 uur Nederlandse tijd vanmorgen. Ook Shukor, de eerste Maleisische astronaut ooit, vond het jammer om weer terug te moeten keren naar huis. Hij werd verkozen tot de eerste astronaut die is geboren in Maleisië, nadat 11.000 mensen zich kandidaat hadden gesteld.

Kotov en Yurchikhin verbleven allebei in totaal 185 dagen in de ruimte en droegen hun commandantschap deze morgen over aan de nieuwe commandant van Expeditie 16, de eerste vrouwelijke commandant in de geschiedenis van het ISS-programma: Peggy Whitson. Ze is op dit moment alleen in het ruimtestation, maar zal spoedig weer gezelschap krijgen als Space Shuttle Discovery aanstaande dinsdag gelanceerd wordt.