Bosbranden in Californië gefotografeerd door Envisat

Sinds het begin van deze week woeden er ernstige bosbranden in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Met een sterke oostelijke wind is het bestrijden van deze bosbranden zeer moeilijk. Gouverneur Schwarzenegger van Californië heeft 1500 man van de Nationale Garde opgeroepen om de brandweer bij te staan bij de bestrijding van de bosbranden. Hij heeft in zeven districten de noodtoestand uitgeroepen.

In de Amerikaanse staat woeden 13 grote bosbranden die al 40.000 hectare natuurgebied hebben verwoest. In Californië heeft het al weken niet geregend en is het ongewoon warm voor deze tijd van het jaar. Er zijn tot op dit moment pas één dode gevallen en zijn er een kwart miljoen mensen geëvacueerd.

De bovenste foto hieronder is genomen op 21 oktober 2007 om 20.20 uur Nederlandse tijd door Envisat’s MERIS. De tweede foto is op 22 oktober 2007 om 19.52 uur Nederlandse tijd genomen.

Onder in beeld is een ander natuurverschijnsel te zien. Harde wind blaast zand van de stranden van het Californisch schiereiland richting zee.