Space Shuttle Discovery succesvol gelanceerd! [+VIDEO]

Vandaag om 17.38 uur vertrok Space Shuttle Discovery voor een twaalf dagen durende missie naar het internationale ruimtestation ISS. De missie, die door het leven gaat als STS-120, staat in het teken van het brengen naar en vastkoppelen aan het ruimtestation van de Module Harmony, ook wel Node 2, die moet fungeren als een soort verbinding tussen het complex en modules die in de toekomst aan het station gekoppeld zullen worden, waaronder de Europese module Columbus.
Laatste update: 17.50 uur

Klik hier voor een video van de lancering! (onderste filmpje)

Eerder leken de weersvooruitzichten niet al te best te zijn voor vanmiddag en was de kans zestig procent dat de lancering niet door zou gaan door de slechte weersvooruitzichten, maar toen de externe brandstoftank van het ruimteveer Discovery volgetankt werd was er een heldere hemel te zien. De weersvooruitzichten verbeterden zich en om 17.38 uur vond er een geslaagde lancering plaats.


Tijd lancering: 17.38 uur
Inhoud
Rechtstreeks verslag
Live NASA TV
Beleef de lancering samen met de bezoekers van AstroVersum in de chatbox!
Foto’s van de voorbereidingen en de lancering
Informatie over deze missie

Rechtstreeks verslag

17.50 uur – Einde van dit rechtstreeks verslag! Bedankt voor jullie aandacht en de gezelligheid in de chatbox en hopelijk tot de volgende keer!

17.47 uur – Discovery is in de ruimte en is losgekoppeld van de externe brandstoftank!

17.38 uur – LIFT-OFF!

17.33 uur – Nog 5 minuten!

17.28 uur – Nog 10 minuten!

17.22 uur – Alles wijst erop dat de lancering vandaag plaats gaat vinden. Nog iets minder dan een half uur!

16.46 uur – De aanwezigheid van ijs blijkt geen probleem te zijn voor de lancering. Nog steeds een ‘GO’!

16.36 uur – Praat mee in de chatbox!

16.10 uur – Ingenieurs hebben een stuk ijs van ongeveer 37 centimeter ontdekt dat aan het ruimteveer vast zit gevroren. Vooralsnog gaat de lancering nog gewoon door.

15.13 uur – T-minus 90 minuten en lopend. De klok tikt door tot T-minus 20 minuten waarna er een korte traditionele pauze is.

15.09 uur – Astronaute Stephanie Wilson zit nu ook in het ruimteveer Discovery. Alle astronauten hebben nu plaatsgenomen in de Space Shuttle.

15.03 uur – Astronauten Doug Wheelock en Dan Tani hebben inmiddels ook de shuttle betreden.

14.38 uur – Over drie uur vindt de lancering plaats. Momenteel is het weer ‘go’ en zijn er nog geen technische problemen bekend.

14.34 uur – Veteraan astronaut Scott Parazynski is zojuist ook in het ruimteveer gaan zitten. Hij zal ook een missiespecialist zijn en tijdens de lancering zal hij op de linkerstoel in het middendek zitten.

14.26 uur – De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli en missiespecialist 4 tijdens de missie zit in de middenste rij aan de rechterkant.

14.21 uur – Commandante Pamela Melroy is de eerste astronaut die plaats gaat nemen in Space Shuttle Discovery. Zij komt linksvoor in de shuttle te zitten.

14.08 uur – De astronauten zijn zojuist om 14.06 uur Nederlandse tijd gearriveerd op het lanceerplatform 39A. De AstroVan is tot stilstand gebracht bij de Fixed Service Structure Tower van het lanceerplatform, waar een lift de bemanning van shuttle Discovery straks naar boven zal brengen. Vanaf dat moment gaan de astronauten plaatsnemen in het ruimteveer.

13.55 uur – Het Final Inspection Team is hun inspecties aan het afronden en tot nu toe zijn er geen technische problemen geconstateerd. Nog steeds een ‘GO’ voor de lancering van iets over half zes vanavond.

13.50 uur – De astronauten vertrekken met de AstroVan naar het lanceerplatform, nadat ze in hun oranje ruimtepakken gehesen zijn. Over ongeveer twintig minuten zal de zevenkoppige bemanning arriveren bij lanceerplatform 39A aan de kust van de Atlantische Oceaan.

Foto’s van de voorbereidingen

Informatie over deze missie
Aan boord van Space Shuttle Discovery zullen de volgende astronauten zijn:

Pamela Melroy – Commandant – Derde ruimtevlucht
George Zamka – Piloot – Eerste ruimtevlucht
Scott Parazynski – Missiespecialist 1 – Vijfde ruimtevlucht
Stephanie Wilson – Missiespecialist 2 – Tweede ruimtevlucht
Douglas Wheelock – Missiespecialist 3 – Eerste ruimtevlucht
Paulo Nespoli – Missiespecialist 4 – Eerste ruimtevlucht

Pamela Malroy zal de tweede vrouwelijke commandant van een shuttlemissie zijn na astronaute Eileen Collins. Naast het feit dat de shuttlecommandant vrouwelijk is zal de commandant van expeditie 16 in het internationale ruimtestation ISS ook een vrouw zijn: de Amerikaanse Peggy Whitson. Zij is een aantal weken geleden gearriveerd in het ISS na de succesvolle lancering van een Russische Soyuz-raket. Beide missies zullen dus geleid worden door twee vrouwen.

Er worden tijdens de bijna twee weken durende missie in totaal vijf ruimtewandelingen uitgevoerd, die bijna allemaal in het teken zullen staan van het koppelen van een module aan het complex. Op respectievelijk 26 oktober, 28 oktober, 30 oktober, 1 november en 2 november vinden EVA één tot en met vijf plaats. De laatste keer dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gebruik maakte van het ruimteveer Discovery was in december 2006, waarna de shuttle tot en met vorige maand is goed onder handen werd genomen door technici.

Afgelopen week zette veiligheidsdeskundigen van de NASA vraagtekens achter drie van de 44 hittetegels op de vleugel van de Shuttle en pleitten voor vervanging. De NASA besliste echter dat het risico om de zeven astronauten te lanceren aanvaardbaar is.

Om 11.47 uur Nederlandse tijd landt de zevenkoppige bemanning weer op aarde op 6 november aanstaande. De landing zal plaatsvinden op NASA’s Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. De volgende shuttlemissie, STS-122, vindt plaats in december. Dan zal onder meer de Belg Hans Schlegel richting het ISS gelanceerd worden met Space Shuttle Atlantis.