China lanceert maansonde waarschijnlijk vandaag

China lanceert waarschijnlijk woensdag een maansonde, nog geen twee weken nadat de regionale rivaal Japan met succes een satelliet in een baan rond de maan bracht. Dat heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie maandag bekendgemaakt.

Het lanceervenster van de Chinese sonde loopt van woensdag tot vrijdag, maar de beste tijd voor de lancering is woensdag om 18.00 uur lokale tijd (11 uur Nederlandse tijd). Volgens de woordvoerder zijn de inspecties van de satelliet en de raket voltooid. “De testresultaten zijn goed en er is volledig voldaan aan de technische eisen”, zei een woordvoerder van de Chinese ruimtevaartorganisatie. De sonde gaat een jaar lang de chemische en minerale samenstelling van de maan bestuderen en de eigenschappen van het maanoppervlak onderzoeken. Daartoe zal de Chang’e 1 maansonde met stereocamera’s en een spectrometer driedimensionale beelden maken van het maanoppervlak en maanstof bestuderen. Het is de bedoeling dat de eerste foto in de tweede helft van november naar China wordt verzonden.

De lancering moet volgens de woordvoerder de technologische basis leggen voor de ontwikkeling van de Chinese ruimtevaart. China veroorzaakte onrust in Azië toen het in 2003 als eerste in de regio een astronaut de ruimte in bracht. Dit jaar schoot China een oude weersatelliet uit de lucht met een ballistische raket, de eerste keer ooit dat een dergelijke test werd uitgevoerd.

Japan maakte bijna twee weken geleden bekend dat het met succes een sonde in een baan rond de maan had gebracht en dat het Japanse project om het maanoppervlak te bestuderen en in kaart te brengen goed verloopt. De kans is groot dat India binnenkort ook deelneemt aan de regionale ruimtewedloop: het land wil in april een maansonde lanceren.