Geen schade gevonden aan hitteschild Discovery

Gisteren is bij een inspectie aan het hitteschild van de Space Shuttle Discovery niets bijzonders gevonden. De inspectie met de robotarm, die lasers en een camera heeft, heeft bijna zes uur geduurd. “Niemand heeft iets tijdens de inspectie iets bijzonders gevonden”, aldus Rick Labrode, vluchtdirecteur.

Tijdens de lancering waren er zes brokstukken van de externe tank losgeraakt. Met videobeelden en sensoren is gebleken dat deze stukjes de Shuttle niet hebben geraakt. De stukjes lieten los toen de ‘boosters’ al waren afgeworpen, op een hoogte waar de atmosfeer al ijler is.

Eerder was er aandacht voor vierenveertig hittetegels op de vleugels. Vorige week hadden deskundigen microsopische scheurtjes gevonden in de tegels aan de voorkant van de Discovery. Deze hittetegels moeten ervoor zorgen dat de Shuttle de afdaling met een temperatuur van 1600 graden Celsius doorstaat.

De Space Shuttle zal vanmiddag om 14.33 uur Nederlandse tijd koppelen aan het Internationale Ruimtestation ISS. De hoofdmissie van deze Shuttlevlucht is het aanhechten van een bijna 15 ton wegende module Harmony en het verplaatsen van zonnepanelen. Er zijn tijdens deze missie vijf ruimtewandelingen gepland.