Geëxplodeerde komeet nu ‘groter dan Jupiter’ [update 3]

Amateur-astronomen in Japan, het Midden-Oosten en Europa melden dat de komeet 17P/Holmes is uitgebarsten. De komeet, die eerder een magnitude van +17 had, is 500.000 keer zo helder geworden in de afgelopen 24 uur en is nu met het blote oog aan de sterrenhemel te zien in het sterrenbeeld Perseus, zelfs vanuit de stad. Iets ten westen van de heldere ster Mirfak (Alpha Persei) in het oosten is een gele ‘ster’ te zien met een magnitude van ongeveer +2.0. Waarschijnlijk wordt de komeet de komende uren en dagen nog helderder, al lijkt het weer niet mee te willen werken.

De spectaculaire uitbarsting is waarschijnlijk veroorzaakt door het uiteen splijten van de kern van komeet 17P/Holmes of door zonlicht – niemand weet het precies. De komeet lijkt meer op een ster dan op een komeet die de meeste mensen zich voorstellen; 17P/Holmes heeft geen opvallende staart, maar die kan de komende dagen nog tevoorschijn gaan komen als de uitbarsting doorgaat. Amateur-astronomen houden de komeet in ieder geval nauwlettend in de gaten met hun verrekijkers en telescopen, maar in Nederland gooit de bewolking op dit moment nog roet in het eten. Kijk dus af en toe goed naar buiten, in de hoop dat je een gat in de bewolking zult zien!

17P/Holmes is een periodieke komeet in ons zonnestelsel die is ontdekt door de Amerikaan Edwin Holmes op 6 november 1892, toen hij het Andromedastelsel (M31) aan het bestuderen was. Elke zeven jaar verschijnt de komeet, doorgaans als een zeer zwakke ‘ster’, aan de hemel als-ie één rondje heeft voltooid.

Houd AstroVersum goed in de gaten voor meer updates!

Update woensdag, 11.09 uur:
Vanuit verschillende delen van de wereld worden prachtige foto’s ingezonden van deze heldere komeet. 17P/Holmes heeft nu een goudachtige kleur en heeft een magnitude van +1.9. Dit zijn twee foto’s van Pierre Martin en Eric Allen vanuit Canada.

Update zondag, 9.51 uur:
De exploderende komeet 17P/Holmes is met zijn doorschijnende sferische wolk die de kern omringt nu groter dan Jupiter. Astronoom Eric Allen van Quebec’s Observatoire du Cégrep de Trois-Rivières in Canada combineerde drie foto’s van de komeet die hij de afgelopen nachten heeft gemaakt (25, 26 en 27 oktober) en plaatste ze naast een foto van Jupiter op de juiste schaal. Veel amateur-astronomen melden dat ze zelfs met het blote oog de wolk van gas en stof om de komeet kunnen zien. Helaas zien de weersvooruitzichten voor de komende dagen in Nederland er erg slecht uit.


De sterrenhemel in het noordoosten na zonsondergang.