Honderden zwarte gaten ontdekt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Een internationaal team van astronomen heeft honderden zwarte gaten ontdekt. De ontdekking is het eerste concrete bewijs dat de meeste melkwegstelsels zwarte gaten produceren als ze zo’n drieëneenhalf miljard jaar oud zijn. Het heelal is ongeveer 13,7 miljard jaar geleden ontstaan. Het totale aantal zwarte gaten is door de recente ontdekking verdubbeld. Astronomen hopen dankzij deze ontdekking vragen te kunnen beantwoorden over de precieze evolutie van sterrenstelsels zoals onze Melkweg.

We hadden het topje van de ijsberg al gezien in onze zoektocht naar deze objecten, maar nu zien we de ijsberg zelf, aldus sterrenkundige Mark Dickinson vrijdag. Met behulp van NASA’s Chandra X-ray Observatory en de Spitzer Space Telescope ontdekte het team zo’n tweehonderd verafgelegen sterrenstelsels die veel infrarood licht uitstootten. Zij denken dat het licht gecreërd wordt door materiaal dat valt in zogenaamde quasars – supermassieve zwarte gaten die omgeven worden door wolken van gas en stof – in de kern van de sterrenstelsels.

Zwarte gaten kunnen zo groot zijn als ons zonnestelsel en de massa bezitten van meer dan een miljard zonnen. Hun aantrekkingskracht is zo sterk dat niets – zelfs licht niet – eraan kan ontsnappen. Vandaar de naam zwart gat. De zwarte gaten die recentelijk zijn ontdekt bevinden zich op een afstand van negen tot elf miljard lichtjaar van onze planeet en spelen een grote rol in de vorming van sterren in massieve sterrenstelsels, zo blijkt uit de studie.

Uitgebreid door Freek.