Risicovolle ruimtewandeling succesvol afgerond [update]

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is begonnen met de voorbereidingen van een risicovolle ruimtewandeling die aanstaande zaterdag plaats gaat vinden en in het teken zal staan van het repareren van een gescheurd zonnepaneel van het internationale ruimtestation ISS. Het repareren van dit paneel is erg belangrijk voor de laatst dagen van de missie van Space Shuttle Discovery. De ruimtevaartorganisatie zegt dat het probleem opgelost moet worden voordat er een shuttle aan het complex kan koppelen. Als dit niet zou gebeuren zou de kans groot zijn dat er blijvende schade ontstond aan het kwakkelende en dure zonnepaneel.

Het ruimteagentschap hoopt dat de veteraan-astronaut Scott Parazynski de ruimtewandeling uit gaat voeren. De wandeling kan moeilijk en mogelijk gevaarlijk worden voor de Amerikaan, want het risico bestaat dat hij een stroomschok zal krijgen als hij probeert het paneel te repareren. Ook bevindt de ruimtewandelaar zich dit keer verder van het ruimtestation af dan normaal het geval is tijdens ruimtewandelingen, waardoor problemen met het ruimtepak van de kosmonaut minder snel opgelost kunnen. Een risicovolle onderneming dus.

Het volgende ruimteveer, Space Shuttle Atlantisop, zal op 6 december aanstaande vertrekken richting het ruimtestation. De shuttle brengt dan de Europese module Columbus mee en de NASA is daarom genoodzaakt om het gescheurde zonnepaneel te repareren.

Update 3 november, 19.20 uur:
De ruimtewandeling is vanmiddag zonder problemen uitgevoerd en het zonnepaneel is gerepareerd.