Maurits Esher krijgt eigen planetoïde

Een vijf kilometer grote planetoïde heeft sinds kort de naam van een bekende Nederlandse kunstenaar. De grafische kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) heeft een planetoïde gekregen die zich bevindt tussen de banen van Mars en Jupiter. Planetoide Escher (4444) draait in 3,54 jaar om de zon.

Bekende voorbeelden van Eschers werk zijn ‘Tekenen’, waarin twee handen elkaar tekenen…, ‘Lucht en water I’ en ‘Lucht en water II’, waarin een samenspel van licht en schaduw ervoor zorgen dat vissen in het water overgaan in vogels in de lucht, Dag en nacht, waarin zwarte vogels voor een daglandschap overgaan in witte vogels die ’s nachts vliegen, en ‘Klimmen en dalen’, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen, op een constructie die onmogelijk gebouwd kan worden en die alleen getekend kan worden door gebruik te maken van gezichtsbedrog en perspectief.

Eerder kregen onder anderen Nobelprijswinnaars Martin Veltman en Gerard ’t Hoofd en Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels ook al een planetoïde. Helle Haasse en Harry Mulisch hebben, beide schrijvers, hebben ook een planetoïde.