KNMI: ‘Er komt geen superstorm in november in Nederland’

De Engelse weerkundige Piers Corbyn heeft voorspeld dat er eind november een orkaan raast over ons land, zo meldt onder meer het Algemeen Dagblad vandaag. Volgens de Engelsman krijgt ons land komend weekend al een voorproefje van de superstorm. “Tussen 8 en 13 november aanstaande trekt een storm met windstoten van 145 tot 175 kilometer per uur over West-Europa.” De storm die tussen 24 en 28 november plaats gaat vinden zal volgens hem daar nog een schepje bovenop doen, want Corbyn voorspelt aan de hand van de zonneactiviteit dat de kans tachtig procent is dat er windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur bereikt zullen worden.

Corbyn schreef op zijn website dat een week voordat de superstorm plaats zal gaan vinden er tropische lucht aangevoerd wordt vanaf de Atlantische Oceaan. Om dit hogedrukgebied zullen er volgens hem storingen ontstaan, die vervolgens ervoor zullen zorgen dat er koudere lucht wordt aangevoerd. De bijbehorende diepe troglijnen zullen voor een orkaankracht kunnen zorgen. Daarna zal de storm naar de voorspelling van Corbyn langzaam uitdoven en dat zal de voorbode moeten zijn voor een koude en natte winter met relatief veel sneeuw.

De superstorm zou, indien hij daadwerkelijk plaats zou vinden, met zijn windsnelheden alle records verbreken. De grootste storm die ooit heeft plaatsgevonden in Nederland dateert van 8 december 1703, toen een harde wind de dijken liet doorbreken en er duizenden slachtoffers vielen. Het is niet bekend welke windsnelheden er toen werden bereikt, maar het is in ieder geval duidelijk dat er geen windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur bereikt werden. Of dat ook het geval tijdens de aankomende stormen in deze maand moeten we afwachten..

Update 6 november, 14.55 uur:
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft de voorspelling van een superstorm afgeschreven als ‘complete onzin’, iets wat al te verwachten was. Vele weerkundigen zeggen dat er alleen een zwakkere storm over ons land zal trekken komend weekend, maar het is volgens hen uitgesloten dat er een orkaan tussen 24 en 28 november West-Europa in zijn greep neemt. De enige weerman die vindt dat Corbyn gelijk heeft is Piet Paulusma van SBS 6.

Het KNMI verwacht overigens dat er volgende week de eerste sneeuw gaat vallen.