Space Shuttle Discovery op weg naar huis

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery heeft zich zoals gepland losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS na een bewogen maar geslaagde complexe assemblagemissie, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. De shuttle meerde om 11.32 uur Belgische tijd van de Amerikaanse labmodule Destiny af. Dit gebeurde boven het zuiden van de Stille Oceaan. Co-piloot George Zamka maakte toen een omloop rond het complex. Later op de dag zal de bemanning het hitteschild van hun ruimteveeropnieuw inspecteren.

Discovery was op 23 oktober gelanceerd, om zich twee dagen later vast te koppelen aan het ISS. Daarbij konden voor het eerst in de vijftig jaar oude ruimtevaartgeschiedenis twee vrouwelijke gezagvoerders elkaar begroeten. De bemanningen van de Discovery en het ISS hebben het verbindingsstuk Harmony aan de spacemeccano vastgehecht en een 17,7 ton wegende set zonnepanelen een half voetbalveld ver verplaatst. Er waren daar voor vier ruimtewandelingen nodig.

Tijdens de vierde en laatste zaterdag, bevonden Scott Parazynski en Douglas Wheelock zich buiten de veiligheidszone wat de zuurstofvoorraad betreft en stond het beschadigde zonnepaneel P64B, dat zij succesvol herstelden en helemaal konden doen openklappen, onder stroom. Nooit tevoren werd een zo riskante ruimtewandeling uitgevoerd. Het ruimtestation is nu, wat de energievoorziening betreft, klaar om later dit jaar het Europese lab Columbus te ontvangen. Columbus wordt meegenomen door het ruimteveer Atlantis dat Frank De Winne als reserve bemanningslid heeft.

Eén van de zeven astronauten van de terugkerende Discovery is Clayton Anderson, die sinds juni in de spacemecanno werkte en daar afgelost is door Dani Tani die de heenreis had meegemaakt. Het ruimteveer moet woensdag om 19.02 uur Belgische tijd landen op het Kennedy Space Center in Florida. Daarbij zal de shuttle voor het eerst sinds het dodelijke ongeval met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003 weer het Noord-Amerikaanse vasteland overvliegen.