Chinese ruimtesonde in een baan rond de maan

Twee weken geleden lanceerde China zijn eerste satelliet naar de maan, de Chang’e-1. De Chang’e-1 heeft de tocht van ruim 380.000 kilometer naar de maan achter de rug en is veilig in een baan om de maan gekomen. Omdat er geen problemen zijn opgetreden tijdens de baancorrecties van de ruimtesonde zal de missie langer gaan duren dan eerder werd verondersteld, zo meldde Xinhua.

De Chang’e-1 werd twee weken geleden gelanceerd vanaf de basis Xichang met een Lange Mars 3A draagraket. Hierna bleef de sonde enkele dagen om de aarde draaien om meer snelheid te krijgen. Vorige week verliet de maansonde de baan om de aarde en ging met een snelheid van 2,3 kilometer per seconde naar de maan.

De Chang’e-1 weegt 2,3 ton en moet 1 jaar lang foto’s gaan maken van het maanoppervlak. De eerste beelden van de maansatelliet worden over ongeveer enkele weken al verwacht. De maansatelliet is de eerste sonde in een ambitieus Chinees maanprogramma. Bovendien wilt China in 2020 ook nog een eigen ruimtestation hebben.