Fotogallerij – De mooiste foto’s van missie STS-120

Op 23 oktober jongstleden vertrok Space Shuttle Discovery met zijn zevenkoppige bemanning richting het internationale ruimtestation ISS voor zijn missie STS-120. Na een bewogen missie met verschillende ruimtewandelingen en het koppelen van de module Harmony aan het ruimtestation landde het ruimteveer gisteren iets na zeven uur Nederlandse tijd weer op aarde. AstroVersum zocht de mooiste foto’s die gemaakt zijn tijdens deze missie voor jou uit.

Klik op een afbeelding voor de originele versie.


Dit keer werd de lancering van de Space Shuttle niet uitgesteld vanwege technische problemen of slechte weersomstandigheden, waardoor het ruimteveer Discovery ruim twee weken geleden om 17.38 uur Nederlandse tijd kon vertrekken richting het ISS. Naderend onweer en de vorming van ijs op de externe brandstoftank van de shuttle leken de lancering van die dinsdag te belemmeren, maar de zeven astronauten gingen uiteindelijk toch op weg naar de ruimte.


De medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA konden opgelucht ademhalen nadat de shuttle succesvol losgekoppeld werd van de externe brandstoftank.


Na bijna twee dagen kwam het internationale ruimtestation ISS dan eindelijk in zicht. Hier zouden de zeven astronauten de komende twee weken gaan doorbrengen, samen met twee Russische kosmonauten en één Amerikaanse astronaut.


Het ruimteveer koppelde succesvol aan het complex en na enkele uren konden de bemanningsleden van het ISS de astronauten verwelkomen tijdens de traditionele openingsceremonie. Daarna werden er direct voorbereiden getroffen voor het plaatsen van de module Harmony.


Een foto van de gloednieuwe en op dit moment nog brandschone Harmony module. Harmony moet fungeren als een soort verbinding tussen het ISS en de modules die in de toekomst aan het complex gekoppeld zullen worden, waaronder de Europese module Columbus. Deze modules zullen dienen als laboratoria.


De astronauten moesten tijdens hun missie elke dag hard werken, maar natuurlijk was er af en toe ook nog wat tijd over om andere te genieten van het prachtige uitzicht. Daarnaast werd er veel gefotografeerd door de bemanning, wat dit soort prachtige plaatjes opleverde. Ook de maan werd natuurlijk niet vergeten, die op de bovenstaande foto achter de aarde vandaan komt.


Door een scheur in één van de zonnepanelen van het ISS, die ontstond bij het uitklappen van het paneel, moest de Amerikaanse astronaut Scott Parazynski noodgedwongen een risicovolle ruimtewandeling uitvoeren. Het euvel werd verholpen en er heerste grote opluchting bij de NASA.


Discovery koppelde zich los van het ISS en de astronauten lieten het complex achter zich. Gisteren om 19.02 uur Nederlandse tijd keerde het ruimteveer zonder problemen terug op aarde in de Amerikaanse staat Florida. De volgende shuttle die zal vertrekken naar het ISS is Atlantis, die op 6 december aanstaande wordt gelanceerd.